Гъбите (300-500гр) се измиват, а това най-лесно става като се сложат в голям и дълбок съд и се посипят с брашно или сол и се овалят в него под течаща вода. След това се нарязват. Сагат се във вряща вода, заедно с нарязания на ситно лук. Като наближи момента в който гъбите ще се сварят, се започва с подготовката на запръжката. На слаб котлон се разтапя масло и към него се добавят 2-3 супени лъжици брашно. Последното може да е бяло, а може и да е пълнозърнесто - избора е Ваш. След като се позапържи брашното се добавя бавно и с разбъркване студено прясно мляко (някои предпочитат сметана). Полученото се добавя към гъбената супа, която се оставя да поври още няколко минути. Солта аз лично добавям накрая, но Вие може да я сложите, когато решите за добре. Подправям или в началото със сухи мащерка и риган или в края само с пресен магданоз.
Лецептата е много лесна и бърза, като народа е казал: просто като гъбена чорба!
Пробвах да направя гъбената супа с манатарки - нещо се развряха и ги направих на гъбена каша с магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар